13+1 tipp a JÉG-től, hogy te legyél a legsikeresebb gólya!

Kedves Elsőéves Corvinusos Egyetemista, Hozzád intézzük szavainkat! Mielőtt megrémülve átklikkelnél más honlapra, vesd a szemed a következő mondatokra, ezek ugyanis aranyat érhetnek Neked, friss gólyának.
A JÉG Corvinus diákszervezettel összegyűjtöttünk neked egy 13+1 pontból álló tipplistát, amik nagy segítségedre szolgálnak így kezdő, elsőéves hallgatóként.

Figyelem! Felelősséget nem vállalunk érted, az idődért, hiszen mindenki a maga belátása szerint használja ki a rendelkezésére állót, de azért a JÉG megadja a kellő segítséget az induláshoz. Itt van hát pár tipp, hogy gólyaként hogyan tudod kihozni magadból és az egyetemi éveidből a maximumot! Ezeket betartva garantáltan már az első héttől a legjobb formádat tudod hozni. Felkészültél a sikeres kezdésre? Akkor ne habozz, olvass tovább és kezdj bele a nagybetűs Egyetemi Életedbe!

1.) Tervezd meg, hogy teljesíted a kötelező krediteket!

Friss egyetemistaként te állíthatod össze órarendedet, eldöntheted, hogy mikor szeretnél végezni az egyetemmel, sőt, még azt is kiválaszthatod, hogy melyik tanártól szeretnél tanulni. (Ehhez segítségedre lehet a Markmyprofessor http://www.markmyprofessor.com/ oldal, itt a tanárokra rákeresve jelenlegi és volt tanítványok értékelését és véleményét olvashatod el.) Tehát minden szinte csak rajtad múlik. De tudjuk, hogy a számos információ útvesztőjében nem könnyű kiigazodni, ezért elsőként azt javasoljuk Neked: térképezd fel a féléved menetrendjét, azaz keress rá a szakod ún. operatív tantervére. (G kari szakok op. tanterve elérhető: http://gazdalkodastudomany.uni-corvinus.hu/index.php?id=8910 T kari: http://tarsadalomtudomany.uni-corvinus.hu/index.php?id=28527, K kari: http://kozgazdasagtudomany.uni-corvinus.hu/index.php?id=5463 ). Ezekből megtudhatod, hogy az egyes félévekben hány kredit teljesítése ajánlott, illetve azok milyen tárgyakból állnak össze (kötelező, kötelezően választott vagy választott). Érdemes ezzel tudatosan tervezni, hogy elkerülj olyan kellemetlen helyzeteket, mint például a kredit alul- vagy felülteljesítés. Talán most még nem érzed, de rendkívül fontos, hogy ezekkel tisztában legyél, és mihamarabb átlásd a rendszert, ugyanis így könnyen tudsz tervezni az előtted álló éveidre.

2.) Dobj be egy menzateát reggelente!

Az általános-, és a középiskolában még talán nem volt furcsa, ha anyukád csomagolt neked tízórait, és az elmúlt években még bizonyára otthon, a családi asztalnál tudtál reggelizni, az egyetemen azonban ez változni fog. Természetesen hozhatsz magadnak otthonról/az albérletedből/a kollégiumból valami finomságot, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy a hetek, hónapok előrehaladtával, Te is rá fogsz szokni a messze földön híres menzateára. A Corvinus C épületében egy, az E-ben pedig 2 büfé várja már kora reggel a hallgatókat a nagy kondérokban főzött finom, a régi idők menzai ízvilágot felidéző teájával. A kígyózó sorokra majd biztosan Te is fel fogsz figyelni, hiszen valóban nagyon jó egy óriás pohár teával indítani a napodat. Egyetemed bármelyik büféjét választod, elég csak annyit mondanod, hogy „Egy nagy teát szeretnék kérni!”, aztán már igyekezhetsz is az órádra. Sokunk nem szereti, ha kihűl a tea, de a corvinusos menzatea még hidegen is fincsi. Ha pedig még valami ízletes szendvicset is választasz hozzá, meg is van a királyi reggelid.

3.) Pakolj be a narancssárga szekrényekbe!

Egyetemünkön több ezer hallgató tanul, akik a mindennapokban rengeteg időt töltenek a campus területén. Így hát nem csoda, hogy már-már kisebb túrafelszerelésnek is beillik az a táskamennyiség, amivel az iskola területére érkeznek. Jó hírünk van! A C épületben erre a problémára is találhatsz megoldást az ott felállított narancssárga szekrények személyében. Ezekbe egy vonalkód (legpraktikusabb esetben a könyvtár kártyád vonalkódjával, de akár a diákodat is felhasználhatod erre a célra) használatával bepakolhatod az éppen felesleges dolgaidat, és bármikor ki is veheted onnan őket. Fontos azonban, hogy este 10-ig mindenképpen vedd magadhoz a holmidat, mert különben a szekrényekben hagyott dolgokat másnap szigorú kérdések megválaszolásával és jegyzőkönyv vezetésével tudod csak visszaszerezni a C épületi ruhatáros nénitől. Hidd el, sokkal tehermentesebben élvezheted az egyetemi napokat, ha teszel egy gyors kitérőt a C épület büféjénél elhelyezett, narancssárga szekrényeknél. (Megjegyeznénk, hogy van egy pár ilyen a könyvtár bejárata mellett, az első emeleten is, de ezek általában már hamar megtelnek, hiszen a könyvtározók elkapkodják őket. Ha viszont te készülsz elveszni az olvasmányok forgatagában, siess, hogy te pakolhass be az egyik ilyen szekrénybe!)

 

4.) Nem kell lemondanod a nagy bőröndökről!

A fővárosban élőknek talán evidens lehet, hogy könnyen és zökkenőmentesen beérnek az egyetemre, és talán – helyzetükből fakadóan – nem is gondolnak bele abba, hogy az egyetemre valaki bőröddel is érkezhet. Pedig igen! Vegyünk csak egy átlagos hétfőt, amikor a vonatról leszállva – időspórolás céljából – nem az albérletedbe vagy a kollégiumi szobádba mész, hanem az egyetemre sietsz. Azért viszont senkit sem érhet hátrány, hogy vidéki. Éppen ezért a Corvinuson van lehetőséged a ruhatárba ingyen lerakni a cuccodat. Fontos tudni, hogy míg az E épületi ruhatárba a bőröndödet és a nehezebb táskákat is leadhatod, a C épületben csak kabátot vagy nagyobb pulcsit tehetsz be. Mindenki érdekében szabály még, hogy laptop táskát nem fogadnak el, és nyitott táskát/szatyrot sem, hiszen az értékeire mindenkinek saját magának kell figyelnie. Így az olyan dolgodat, ami nincs lezárva (pl.: reklámtáska), rakd inkább a fentebb már említett C épületi narancssárga szekrények valamelyikébe. A hétvégéről a fővárosba felutazásodkor igazi megmentőd lehet a ruhatár. Dobd be a cuccod, kérd el a bilétát, majd késő délután ne felejtsd el kivenni azt!

5.) Így és itt válhatsz igazi kávéfüggővé!

Van, aki az energiaitalra, van, aki egy kora reggeli futásra vagy úszásra esküszik, de a legtöbben mégis egy nagy adag kávé mellett tesszük le a voksunkat, ha a legjobb reggeli ébresztőszert keressük. A Corvinuson nem csak magas színvonalú oktatásban részesülhetsz, a közelben lévő kávézók is maximális minőségben kiszolgálják koffein iránti igényedet. Ha viszont gyors segítségre van szükség, és a campuson belül keresed a lehető legközelebbi kávéforrást, a C és E épület büféi mellett az E épület alagsorában található menzán, valamint az ehhez tartozó, a C épület jobb oldalában elhelyezkedő 39 Studium Étterem kávézó részében kaphatsz finomabbnál finomabb kávékat. Utóbbinál még egy kupongyűjtő kártyát is kapsz, amire pecséteket gyűjthetsz, melyeket egy-egy vásárlásod alkalmával kapsz. Ha ebből összegyűlik 10, akkor a 11. és a 12. kávéd fele áron lesz. Reggelente mindenhol nagy a sor, de mindenképpen megéri pár percet várni, ugyanis a presszó-, a hosszú- és a tejes kávék, a cappuccino-k, a mochaccino-k és a latte macchiato-k kínálatából kiválasztva a számodra legmegfelelőbbet, óriási tunninggal indíthatod a napodat Egy jó kávéval sokkal könnyebb, érdemes kipróbálni!

6.) Foglaljatok konzultációs szobát a gyorsabb csapatmunka érdekében!

Most, így a félév elején még kicsit távolinak tűnhet, de pár hét elteltével már sok-sok házi feladat, csoportmunka, egyéni vagy páros projekt sorakozik majd az elvégzendő teendőid között. Szerencsére az egyetemünk nagyon sokmindenben segít nekünk, így például nem kell azon külön aggódni, vagy gondolkodni, hogy szaktársaiddal hol és hogyan tudnátok megcsinálni a feladatotokat. A könyvtárban lehetőségetek van konzultációs szobák lefoglalására, ahol a számotokra megfelelő időpontban, nyugodt körülmények között, csendben tudjátok elvégezni a csoportmunkátokat. Előny még, hogy ha segítségre van szükségetek, akkor valamelyik könyvtári dolgozót is megkérdezhetitek, vagy a rengeteg szakkönyv közül kikereshetitek a témátokhoz leginkább passzolót, és még az erős wifi is a munkátok gyorsaságát szolgálja. Sőt, ha szükségetek lenne távirányítóra a monitorokhoz, hogy vizuális támogatást is élvezzen a csoportmunka, a könyvtár bejáratánál lévő pultnál ebben is rendelkezésetekre állnak.

Érdemes azonban időben gondolkodni, tervezni, hogy biztosan kapjatok egy üres konzultációs szobát, hiszen ahogyan közeledünk a negyedév végéhez, egyre többen tartanak ezekre majd igényt.

7.) Melegítsd a kajádat a mikróban!

Eleinte biztosan furcsa lesz, hogy az egyetemi óráid nem 45, hanem 90 percig tartanak. Ebből lenyomni hármat egymás után valóban nagyon fárasztó és kimerítő lesz. És itt még sok esetben nincsen vége a napodnak, hiszen van még hátra jó pár másik órád is, nem is beszélve az egyetemen kívüli elfoglaltságaidról. Ezért fontos, hogy kellő energiád legyen, hiszen a figyelmedre egész nap szükséged lesz. Ha nem akarsz minden nap az egyetem valamelyik éttermében, vagy valamely közeli (gyors)étteremben étkezni, akkor hozz magadnak otthonról ebédet. A Corvinus E és C épületében is 2-2 mikró áll a hallgatók rendelkezésére. Elég csak ott sorban állnod, és pár perc alatt, akár a nagyszünetben (13:10-13:40 között) megmelegítheted a kis műanyag edényben hozott ebédedet, és már fogyaszthatod is azt valamelyik asztalnál. Természetesen a mikrókat bármikor kedvedre használhatod, így ha épp lyukas órád van, érdemes a JÉGhideg ételt megmelegítened akkor, hiszen a nagyszünetben kígyóként sorakozó embertömeg várja a sorát. Azért nyugalom, egyszer Te is sorra fogsz kerülni!

8.) Tanuld meg használni a csapokat!

Igen, jól olvastad: a csapok használatára is ki kell térnünk tipplistánkban. A Corvinuson ugyanis az az érdekes helyzet áll fenn, hogy a C épületben, amit egyébként „ modern/új épület”-ként is szoktak emlegetni, speciális módon működnek a mosdó csapjai. Arról most nem írnánk, hogy a WC helységek mennyire abszurd módon lettek megtervezve, ezt Rád hagyjuk, hogy a saját bőrödön tapasztald meg. Az épületben szimmetrikusan, azaz mindkét oldalt elhelyezkedő vizes blokkokban egyszerűen sehogyan sem lehet elférni kényelmesen. Hogy miért nem? Majd idővel rájössz. Pozitívum azonban, hogy WC-papír szinte mindig rendelkezésedre fog állni. Viszont a csapok használatában segíteni szeretnénk Neked, hogy friss gólyaként ne csapdosd a szárnyaid, vagyis a kezeid céltalanul. Először is azt tanácsoljuk, hogy ha teheted, minél magasabban lévő emeletre menj mosdóba, ugyanis az alsó két szinten és a földszinti WC-k mindig túlzsúfoltak, főleg a szünetekben. A kézmosásnál arra figyelj, hogy a bal oldalon lévő szappantartóból közepesen erős nyomással juttass a tenyeredbe folyékony szappant, majd óvatosan, nem túl gyorsan, kezdd el mozgatni a kezed a fém csap alatt vízszintes irányban. A tükör felől húzd a kezed magad felé, majd vissza többször, a csap szájától körülbelül 5-8 centire. Ha szerencséd van, elkezd folyni a víz, de vigyázz, mert amint kicsit is elveszed a kezed, 2 másodperc után meg is áll. Általában hideg vagy közepesen langyos víz folyik a csapból, de tapasztalatból mondjuk, hogy nem lesz két olyan nap, amikor egyforma hőmérsékletű vízzel tudsz kezet mosni. Még szerencse, hogy a C épület bal oldalában lévő folyosókon találhatsz falicsapokat, amikből kellemesen hideg víz folyik, így az üres flakonodat ott biztosan meg tudod tölteni frissítővel.

9.) A kifogyó tintapatronok nem állítanak meg többé!

A legtöbb gimiben az órán használatos anyagokat általában a tanárok nyomtatták ki, fénymásolták le, az egyetem azonban ebből a szempontból is változást hoz a megszokott rendszerebe. Itt majdhogynem minden napra el kell készítenetek egy beszámolót, egy kis házi feladatot, kitöltve le kell adni egy nyilatkozatot, egy hivatalos papírt, stb. Az albérletben élők nem mindig olyan szerencsések, hogy megörököljenek a lakás bútoraival nyomtatót is és a kollégistáknak sem mindig sikerül elintézni időben a nyomtatandó dolgokat. De sebaj, az egyetemről nem kell messzire menni, hogy meg tudd oldani a nyomtatást! Az E és a C épület között van ugyanis egy nyomtató és fénymásoló szalon (MiniCopy), ami minden hétköznap reggel 8-tól egészen este 7-ig várja a diákokat. Jó tanács, hogy ha van lyukas órád, próbáld meg akkor intézni a nyomtatást, fénymásolást, mivel a szünetekben nagy hallgatói tömeg szokta megrohamozni ezt a kis üzletet. Sajnos, számtalanszor volt már rá példa, hogy a hosszú sor miatt nem sikerült valamit kinyomtatni időben, és ilyenkor garantált a késés az óráról.

10.) Friss levegőért irány a terasz!

A Corvinus E, C és S épülete között ingázni eleinte jó bulinak és izgalmasnak tűnhet, de az egyre sűrűsödő teendőid között egyre inkább azt fogod kívánni, hogy bárcsak ne kellene ennyit rohangálni. Nyugi, lesz úgy, hogy egy nap csak ugyanabban az épületben lesznek óráid. Ez jó hír, hiszen nem kell egyik helyről a másikhoz sietned, viszont a másfél órás tanórák között érdemes kiszellőztetni a gondolataidat. Ha a C-ben tartózkodsz, nem is kell lemenni a földszintre az épület elé, elég, ha felmész a 4. emeletre, ugyanis ott ki tudsz menni a teraszra. Ez egy dohányzásra kijelölt hely is egyben, de természetesen egy adag kávéval, egy doboz energiaitallal is kiülhetsz, vagy szimplán friss levegőt is szívhatsz a barátaiddal. Ugyanez a helyzet az E épületnél, ahol az első emeleten találod a teraszt. Ahogy telnek a hetek, rájössz majd Te is, illetve kitapasztalod, hogy az egyes szünetek mire elegek, hova és mikor érdemes menned. Te döntöd el, hogy merre sietsz, de az biztos, hogy a Corvinus teraszai abszolút azt szolgálják, hogy ne kelljen sokat lépcsőznöd ahhoz, hogy egy nagyot tudj szippantani a friss levegőből.

11) Neptun és Moodle – az új legjobb barátaid!

Az első pár hétben még minden új és ismeretlen lesz az egyetemen, de idővel muszáj beletanulni a különböző rendszerek használatába. A legtöbb hallgató eleinte ősellenségként tekint a NEPTUN-ra és a Moodle-re. Pedig, akár hiszed, akár nem, nagyon nagy segítségedre lesznek egyetemi éveid alatt. A személyes ügyeidtől kezdve, az óráid felvételén át, a jegyeid és a képzésed adatainak nyilvántartásáig szinte mindent el tudsz intézni a NEPTUN-on keresztül. Hidd el, könnyen bele fogsz rázódni! A Moodle rendszert tudjátok használni arra, hogy a felvett tárgyaitok tananyagait elérjétek. A tanárok legtöbbször ide töltenek fel segédanyagokat az órához, ide rakják fel a kötelező olvasmányok listáját, itt osztják meg veletek (ha jófejek) az órán használt PPT-ket, és valószínű sokszor fognak megkérni arra, hogy ezen a felületen keresztül adjátok le a beadandótokat. Tehát bátran fedezzétek fel ezt a rendszert, mert többek között a 3 – 3,5 év végén ide kell majd a szakdolgozatotokat is feltölteni (https://moodle.uni-corvinus.hu/login/index.php). Barátkozz meg vele és fordítsd a javadra az ismertségeteket! Ha pedig esetleg már csak egy számítógép hiánya áll kapcsolatotok elmélyülésének útjában, a könyvtárban és a Sóházban lévő egyetemi gépekre is a Moodle felhasználóval és jelszóval tudtok belépni. Ha esetleg még bizonytalannak érzed a tudásod ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban, gyakran szerveznek oktató kurzusokat az egyetem különböző szervezetei, figyeld ezeket az eseményeket az első hetekben!

12) A hasznos tudnivalókat a Facebook már csoportosította!

Tudjuk, tudjuk, még csak most kezdtél be az egyetembe, és ha szerencsés vagy, még egyelőre nem kell semmit tanulnod, de hidd el, kettőt pislogsz, és villámgyorsan tele leszel ZH-kal és meglepetés tesztekkel. Habár az egyetemen mindent önállóan kell csinálnod, és magadnak kell utánajárni a dolgaidnak, a mindenki életében nagy szerepet játszó Facebook-ot ebben az esetben is bátran használhatod. Rengeteg különböző corvinusos csoport található, ahol akár szak és évfolyam szerinti, akár kar szerinti bontásban értekezhetnek egymással a hallgatók. Segíthetitek egymást csoporttársaiddal, hallgatótársaiddal, cserélhettek kurzusokat, ha nem megfelelő az időpont, megbeszélhetitek a tapasztalatokat a vizsgákkal/ZH-kkal kapcsolatban, tankönyveket, jegyzeteket oszthattok meg egymással, vagy akár a feleslegessé vált könyveket áruba bocsáthatjátok vagy meg is vehetitek a felkínáltakat. Ha úgy alakul, hogy valamelyik órára nem tudtál bemenni, ezekben a csoportokban nyugodtan tedd fel bármely kérdésedet a követelményekkel vagy a tanárokkal kapcsolatban. Sőt, ha véletlenül elhagytad vagy ott felejtetted valamelyik teremben a holmidat, a csoportokba posztolva nagy esély van rá, hogy mihamarabb visszakerül hozzád a cuccod. Egyszóval egy mindenkiért, mindenki egyért az online térben is!

13) Mosolyogj, ahol csak tudsz!

Friss hallgatóként egy egyetemi napon rengeteg újdonság érhet, ami mosolyt csalhat az arcodra, de ahogy egyre telnek a hetek, egyre több fárasztó órán leszel túl, egyre inkább tele lesz a naptárad mindenféle elintézni valóval, és a gondterheltség jelei is megjelenhetnek rajtad. Nagyon könnyű ilyenkor lassan elsüllyedni az önsajnálat tengerében, de pont ilyen időszakokban bizonyul sokkal jobb stratégiának egy-egy elismerő, boldog mosoly a környezeted apró mozzanatai felé intézve. Hidd el, bárhol jársz az egyetemen, mindenki hálás lesz a vidám pillantásodért. Elég például, ha a büfében egy mosollyal köszönsz, vagy a bejáratnál, az egész nap szobrozó, és szolgálatot teljesítő biztonsági őr mellett mosolyogva mész el. A könyvtárban egy óriási mosollyal üdvözölve az ott ülő biztonsági őrt feldobhatod a napját és akár még a megengedettnél nagyobb méretű táskád felett is szemet huny és elnézi neked, ha be szeretnéd vinni. Mosolyogva garantáltan jól fogod magad érezni, és mindenki kedvesebb lesz veled.

+1) Ne elégedj meg a kötelezőkkel!

Egyetemünk egyik sajátossága, hogy kivételesen aktív diákélet jellemzi. Minden hallgató megtalálhatja a számára megfelelő közösséget, ahol fejlesztheti tudását és egy nagyszerű társaság tagjává válhat. A következő hetekben számos szakkollégiummal és diákszervezettel ismerkedhetsz majd meg, akik biztosan szívesen mesélnek Neked tevékenységi körükről.
Keresd bátran a JÉG standját is az E épület földszinti folyosóján!

Bízunk benne, hogy ezzel a listával gördülékenyen, sikeresen és boldogan kezded meg eddigi életed legszebb éveit!

Ha hasznosnak tartottad a fenti összefoglalót, és szeretnél még velünk találkozni, gyere el szeptember 20-án infóestünkre!
Részletek az eseményben:
https://www.facebook.com/events/1535914003141279

 

Úgy érzed, még mindig maradtak kérdéseid? Mi szívesen válaszolunk! Itt vagyunk, segítünk. Keress minket bátran!
https://www.facebook.com/bcejeg/